Društveno odgovorno poslovanje

Društveno odgovorno poslovanje (DOP) za C.I.O.S. Grupu predstavlja uvriježeni poslovni model i način upravljanja, gdje dobri poslovni rezultati nisu jedino mjerilo uspješnosti, jer upravljanje poslovnim procesima znatno je povezano s pozitivnim učinkom na društvo, uz osvjedočenu spremnost na preuzimanje odgovornosti za učinak njenih aktivnosti na društvo i okoliš.

Predstavnici C.I.O.S. Grupe aktivno sudjelovali na još jednoj stručno-poslovnoj konferenciji tematski posvećenoj gospodarenju otpadom.

Pandemija koronavirusa snažno je utjecala na cjelokupnu poslovnu scenu, a nove izazove postavlja ispred svih onih koji se bave gospodarenjem otpadom - uvodno je naglašeno na početku konferencije održane u organizaciji Poslovnog dnevnika. Istovremeno, na sustavnije gospodarenje otpadom upućuju i klimatske promjene, a snažniji i novi izazovi na tom poslovnom području, kao i realizacija visoko postavljenih ciljeva, pred svima je nama.

Konferencija je primarno bila usmjerena budućnosti i novim tehnologijama te kružnom gospodarstvu pa su najviše pozornosti tijekom prezentacije C.I.O.S. Grupe zauzele najavljene strateške investicije. Automatizirana sortirnica ambalažnog i nemetalnog otpada omogućit će povećanje stope recikliranja uz znatno povećani kapacitet sortiranja, a jedinicama lokalne samouprave upućen je poziv na partnerstvo u projektu i vlasničkoj strukturi budućeg postrojenja za energetsku oporabu neopasnog otpada i biomase - Sinergija.

Raspravljalo se i o postignutim rezultatima te aktualnoj praksi. U tom kontekstu, posebice govoreći o obilježjima suvremenog življenja, član Uprave CE-1ZA-R-a Željko Teufel ukazao je na hiperprodukciju proizvoda i pretjerani konzumerizam, što posljedično dovodi do proizvodnje iznimno velikih količina različitih vrsta otpada. Tijekom prezentacije prikazane su najbolje raspoložive tehnike koje je C.I.O.S. Grupa razvila i koje primjenjuje u odvojenom sakupljanju te postupcima materijalne oporabe i recikliranja otpada, u svojoj 30-godišnjoj opredijeljenosti za zatvaranje koncepta kružnog gospodarstva.

O stanju na tržištu u panel diskusiji govorila je i direktorica EKO-FLOR PLUS-a Marijana Palijan, naglašavajući2 razvijenost sustava odvojenog sakupljanja otpada, njegove reciklaže te prodaje sirovina inozemnim i domaćim tvrtkama. 

U količini ukupno obrađenog otpada u Hrvatskoj C.I.O.S. Grupa sudjeluje s 25% te sakupljanjem i obradom 59.000 tona otpadnih vozila i 24.000 tona EE otpada godišnje osigurava ispunjavanje nacionalnih ciljeva Republike Hrvatske. Istovremeno, osigurava trećinu hrvatskih kapaciteta za mehaničko-biološku obradu otpada i četvrtinu za kompostiranje otpada.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

Pretraži!

Sponzorstva i donacije

Sponzorstva i donacije

Kolačići nam olakšavaju pružanje naših usluga. Korištenjem naših usluga dopuštate nam upotrebu kolačića.
Ok